![]() |
|
Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Wersja do druku +- honda legend - strona główna (http://honda-legend.pl) +-- Dział: Honda Legend (http://honda-legend.pl/forumdisplay.php?fid=2) +--- Dział: Honda Legend KA8/KA7 (http://honda-legend.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Pompa wspomagania - skrzywiona ? (/showthread.php?tid=2380) |
Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Bambosz - 07-27-2014 Hej, otworzyłem ostatnio maskę, bo coś tam pojękiwało / popiskiwało. Po kilku minutach nasłuchiwania okazało się że pasek klinowy łączący silnik z pompą wspomagania ociera o to większe koło, po którym chodzi pasek (chyba do alternatora). Mniejsza z tym... Pojechałem do mechanika zrobić zbieżność i mówi mu że mi pasek ociera... popatrzył i mówi że mam "skrzywioną" pompę od wspomagania O_o' Tam jest jakiś "napinacz" który mógł się poluzować, albo którym można tę pompę naprostować ? Obrazowo: To różowe ociera od tyłu o to czerwone :/
RE: Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Peter - 07-27-2014 Między kołem pasowym a pompą wspomagania nie ma napinacza. Napinacz znajduje się między kołem a sprężarką klimatyzacji. Było coś przy aucie robione? Może poluzowały się mocowania pompy? RE: Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Bambosz - 07-27-2014 Właśnie nic nie ruszałem, dlatego się dziwię. Możliwe że coś się poluzowało, bo ja po dość "krzywej" drodze jeżdżę na co dzień :/ Napinacz o którym piszesz zrobiłem z miesiąc temu wymieniłem łożysko i pasek, bo łożysko się kompletnie zablokowało, a przetarty pasek wisiał na tym wszystkim). Tak, zobaczyłem dopiero niedawno (klimy nie używam). Wlazłem dziś pod auto, ale za bardzo nie mogę mocowań zlokalizować ... Widzę z 1 - 2 śruby i tyle Czyli ewentualnie dociągnąć tylko śruby ? Nie ma tam żadnych możliwości "naprostowania" tej pompy jak przy napinaczu ? Nic nie dokręcam / nie odkręcam, żeby pompa się przesunęła ? Jest na stałe, na sztywno mocowana, bez możliwości regulacji ? Tak ? Sam bym to naprawił / dokręcił. Jak pojade do warsztatu to zedrą ze mnie "stófke", a wyjdzie na to że trzeba było tylko śrubę dokręcić :/ RE: Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Peter - 07-27-2014 Raczej poluzowanie od tak nie wchodzi w grę. Sama pompa montowana jest na sztywno do silnika, nie ma regulacji. Zakładałbym raczej, że mechanior robiący coś innego przywalił w kółko pompy i je przekosił. Pompa jest mocowana na dwie śruby - dociagnij je dla pewności. Oby nie okazało się, że przekoszone jest koło pasowe. RE: Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Bambosz - 07-27-2014 Jedyne co ostatnio przy aucie robili to wymiana sworzni... watpie, żeby aż tak gosciowi zeszlo :/ Choć po oststnich wizytach w warsztatach zacząłem sie zastanawiac czy nie zacząć samemu naprawiać, taniej, no i mniej zniszczeń :p RE: Pompa wspomagania - skrzywiona ? - Bambosz - 07-28-2014 Problem zidentyfikowany.... Okazuje sie zediagnoza mechanika byla... błędna :p To nie pompą jest krzywo, tylko jedno z kół pasowych(nie wiem czy to prawidłową nazwa), to od paska do klimy jest... luźne. Jakimś cudem lata przod / tył na tym swoim... `wale` (wygląda to Tak, jakby opona ruszyła sie na feldze) ![]() Trzeba popytać cy to sie da jakoś przyspawać. :/ |