![]() |
Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - Wersja do druku +- honda legend - strona główna (http://honda-legend.pl) +-- Dział: Honda Legend (http://honda-legend.pl/forumdisplay.php?fid=2) +--- Dział: Honda Legend KA8/KA7 (http://honda-legend.pl/forumdisplay.php?fid=15) +--- Wątek: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg (/showthread.php?tid=2841) |
Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - netdarek - 06-09-2015 Taki cytat na wstępie od innego auta... "3. runda po okolicy jakieś - 20 km -dobre wymieszanie, i tak trzy razy!!!! wymienisz ponad 90% całej oliwy w układzie. przed ostatnim zalaniem wyczyść "cewki" w moim przypadku dwie cewki były zawieszone ale udało się je uruchomić." Mój automat działa, tylko poślizg na 4 biegu. Zupełnie nie znam historii oleju. Kupiłem już Valvoline (jedyny słuszny podobno zamiennik). Planuje użyć troszkę SeaFoam i zmienić olej po tym. PYTANIE CHCE WYMIENIĆ OLEJ W SKRZYNI BIEGÓW. Szukam i szukam... Jest kilka opisów o autach które mają wyprowadzany olej na zewnątrz do chłodnicy ALE NIC o innych przypadkach. Z tego co się zorientowałem, to łatwo można wymienić olej mając dostęp do chłodnicy oleju, ale u mnie jest raczej chłodzenie wodne. JAKI TU JEST SPOSÓB NA PEŁNĄ WYMIANĘ OLEJU. Wolałbym nie mieszać tego co tam jest z nowym olejem. CZy naprawdę nie ma innego sposobu niż upuszczaznie-mieszanie-dolewanie? Pytania dodatkowe ![]() 1. Co mogę sprawdzić przy okazji jak już mam spuszczony oelj. 2. "A ![]() 3. Czy wyjęcie cewki wiąże się z tym, że ucieknie olej? 4. Czy u mnie w ogóle są dostępne łatwo te cewki. Czy dotykać się do nich? Czekam z utęsknieniem na info i mam nadzieje,ze temat się przyda. Piszę w trzech forach, bo wydaje mi się, że każda HONDA LEGEND ma podobnie. Jeśli to błąd to "praszam" :-) RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - Peter - 06-09-2015 Błędem jest to, że nie przywitałeś w odpowiednim dziale. Poza tym na forum jest mnóstwo informacji na temat wymiany oleju, wysil sie troche i poczytaj. RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - netdarek - 06-09-2015 Oczywiście szukałem, żeby uniknąć odpowiedzi jak powyżej Użyłem też opcji szukaj z prostym zapytaniem "wymiana oleju", "wymienić olej". Czy są prostsze zapytania?. Marne efekty. Więc zapytałem - też marny efekt ;-(. Nawet gorzej niż marny, bo nawet nie brak odpowiedzi, tylko sama uwaga :-( RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - Peter - 06-10-2015 Tylko się nie popłacz. Nadal nie przywitałeś się w dziale powitań, poza tym trudno udzielić rady skoro nie wiemy nawet jakim autem jeździsz ( ten sam temat utworzyłeś w trzech działach - po co? ) RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - netdarek - 06-10-2015 No to przegrywam 0:2. Brak mi sprytu i czasu na dyskusje nie na temat. Wiec przepraszam. Ciekawe czy uda się coś dowiedzieć o wymianie oleju... Witam (działu powitań powitań nie wiem jak trafić, widziałem go chwilę wcześniej) Jeżdżę Acura RL 1998 3.5L, kolor złoty, kupiona w Chicago. Co do działów to tak samo się zastanawiam dlaczego akurat jest taki podział skoro sporo tematów może być wspólnych, jak np wymiana oleju w skrzyni. Przeprosiłem z góry i opisałem dlaczego zamieściłem trzy watki. Nic więcej nie mogę dodać. RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - pandrummer1 - 06-10-2015 Cześć! Wszystko jest jasne i przejrzyste-wejdz na stronę główną , znajdz model swojego auta,a potem wybierz wątek, który Ci potrzebny. Pomóc Ci w czymś? Szukasz konkretów na temat wymiany oleju w skrzyni czy ogólnie skrzyni to Ci pomogę, bo sam jestem w trakcie... Pozdrawiam! ![]() Tu masz dużo informacji: http://honda-legend.pl/showthread.php?tid=553&highlight=automat RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - frajcik - 06-10-2015 jak wejdziesz pod auto to po stronie kierowcy w okolicy skrzyni biegów idą 2 węże gumowe, które wskakuja na metalowe króćce oczywistym jest ze jeden to wejscie (ten który zasysa) do skrzyni a drugi to wyjscie (ten który pluje ![]() masz teraz 2 mozliwosci 1. rozlaczasz oba i przedluzasz wlasnymi wezykami, wejscie wkladasz do banki z czystym olejem, a wylot do wiadra czy w co tam masz zamiar calosc upuscic ![]() minusem tego rozwiazania jest to, że w wężąch idących do/z chłodnicy pozostaje troche starego oleju 2. rozlaczasz tylko wąż wyjściowy (plujący) i do bańki z podziałką (tak zebys mogl odmierzac ile upusciles). u góry do bagnetu wkladasz mały lejeczek ktorym bedziesz dolewac oliwe. odpalasz auto upuszczasz litr/dwa, gasisz i dolewasz tyle ile upusciles. powtarzasz dotad az do bańki nie zacznie leciec czysta oliwa bądź nie skonczy ci sie nowy olej minus to bieganie w ta i spowrotem w obszarach kabina-komora-kanał RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - pandrummer1 - 06-10-2015 (06-10-2015, 19:25 )frajcik napisał(a): jak wejdziesz pod auto to po stronie kierowcy w okolicy skrzyni biegów idą 2 węże gumowe, które wskakuja na metalowe króćce RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - frajcik - 06-11-2015 Moj ursus jezdzi i ma sie bardzo bardzo dobrze a jak ktos boi sie dotykac do auta niech jedzie do mechanika, proste RE: Wymiana oleju (PEŁNA) w automatycznej skrzyni bieg - netdarek - 06-11-2015 Czytałem gdzieś podobny opis dla Hondy. Dotyczył co prawda silnika ok 3l z 98 roku, ale jednak to był Acord. Pomyślałem, że Acord ma chłodnice skrzyni biegów i do tego są potrzebne przewody olejowe. Ja zobaczyłem u siebie jakieś przewody dodatkowe z chłodnicy wody i pomyślałem, że moja Acura ma chłodzenie wodne skrzyni. Tak z ciekawości - jeśli tak to do czego są przewody o których piszesz? |