(08-03-2016, 20:19 )andrzej1967 napisał(a): Mialem te same bledy wyświetlane i blad p1717
W aso stwierdzili ze do wymiany jest czujnik położenia biegu
385zl brutto wymienili i jest spokój narazie
Stary temat ale zapytam.
W odniesieniu do postów z tego wątku #26, #27 i cytowanego #28 mam pytanie. Czy ktoś osobiście wymieniał ten czujnik położenia biegu (28900-RJB-043).
Jakiś czas temu też pojawił mi się błąd p1717. W ASO zdiagnozowali to jako awarie czujnika położenia biegu. Zakupiłem czujnik i chciałem się umówić na wymianę ale gość w ASO powiedział że to tak proste że nie ma sensu żebym naciągał się na wydatki (też byłem w szoku że zedrzeć nie chcieli

) i sam mogę to wymienić. Zanim jednak się za to wziąłem okazało się że błąd się nie pojawiał i temat się rozmył. W ostatnich dniach jednak problem powrócił i praktycznie każde skasowanie błędu (w zakresie prywatnym już) kończy się tym że po ponownym wachlowaniu lewarkiem błąd p1717 się pojawia. Więc tym razem czujnik już trzeba wymienić. Problem tylko jak?
Pierwsze zagadnienie to dostęp. Czujnik jest zlokalizowany na skrzyni, w zasadzie pod akumulatorem. Nie za bardzo tam idzie łapę włożyć. Nawet jak wyciągnę aku i tą plastikową obudowę na aku to pod spodem chyba jest blaszana podstawa pod akumulator przytwierdzana na stałe do elementów ramy. Wydaję mi się że najlepszy dostęp byłby nieco od dołu od strony lewego nadkola (po wymontowaniu plastików) bo od samego spodu, nawet po zdemontowaniu plastikowej osłony to i tak ten dostęp jest umiarkowany. Pytam bo na co dzień nie dysponuje podnośnikiem/kanałem ale może udało by mi się na chwilę gdzieś z takiego udogodnienia skorzystać. Dobrze byłoby jednak na starcie wiedzieć od której strony się za to zabrać żeby czasu nie tracić.
Drugie zagadnienie to jaki jest schemat wymiany tego czujnika?
Skoro to czujnik związany z elektryką i skrzynią to czy aku trzeba odpinać?
W jakim położeniu ustawić skrzynię przed wymianą tego czujnika żeby potem nic nie zgłupiało i skrzynia działała tak jak powinna?
Na co zwrócić uwagę?
Są tam jakieś znaczniki które trzeba ustawić względem czegoś? Oglądam zakupiony czujnik i pod śrubą będącą w zestawie jest blaszka ze szpicem który wskazuje na "kreskę na obudowie czujnika". Czy to właśnie w tej pozycji trzeba to montować?
Niby gość w ASO twierdził że wymiana to banał ale jak się temu przyjrzałem to sprawa się skomplikowała. Samo odkręcenie śrubek to może żadna filozofia ale samo właściwe ustawienie czujnik to inna sprawa. Może ktoś coś podpowie. Z góry dzięki!