Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Na ciepłym, ochoczo kręci, ale nie odpala
Smutek 
Hej, 
mam mały problem z KA9 2001r pb+lpg. Wiem, że mam nieszczelność na reduktorze (albo parowniku) lpg i po dłuższym postoju na zimnym auto musi sobie trochę pokręcić, ale zawsze odpali. Problem pojawił się na rozgrzanym silniku - gdy zgaszę i będę chciał od razu ponownie uruchomić ponownie silnik, rozrusznik zaczyna kręcić - w normalnych obrotach, ale samochód nie chce zapalić. Muszę wtedy poczekać parę minut i honda pokręci ciut dłużej, ale zapali. (im dłużej poczekam - im bardziej ostygnie tym lepiej). Osobiście podejrzewam czujnik położenia wału / wałka, ale nie ma żadnych innych objawów też. Czy ktoś może spotkał się z taką przypadłością i może mi podpowiedzieć gdzie ewentualnie leży problem?
Odpowiedz
Przed zgaszeniem auta zakręć butlę z gazem LPG. Wypal resztki gazu z przewodów, przełącz na PB i wtedy zgaś auto. Jeśli po tym zabiegu odpali normalnie to wtedy do weryfikacji co puszcza gaz. Są dwie opcje: reduktor lub wtryskiwacze gazowe.

Możesz dłużej pojeździć na samej benzynie i zobaczyć czy dalej będą problemy z odpalaniem.

Jeśli będą problemy to zainteresuj się przekaźnikiem pompy paliwa "Main relay". Popraw luty na płytce lub wymień całość.
https://www.youtube.com/watch?v=YMEW0SJlUEQ
Odpowiedz
(03-27-2025, 16:07 )rrrobson napisał(a): Przed zgaszeniem auta zakręć butlę z gazem LPG. Wypal resztki gazu z przewodów, przełącz na PB i wtedy zgaś auto. Jeśli po tym zabiegu odpali normalnie to wtedy do weryfikacji co puszcza gaz. Są dwie opcje: reduktor lub wtryskiwacze gazowe.

Możesz dłużej pojeździć na samej benzynie i zobaczyć czy dalej będą problemy z odpalaniem.

Jeśli będą problemu to zainteresuj się przekaźnikiem pompy paliwa "Main relay". Popraw luty na płytce lub wymień całość.
https://www.youtube.com/watch?v=YMEW0SJlUEQ

Dzięki za odpowiedź. Na razie zrobiło się zimniej na dworze i problemu nie ma, więc nieco trudniej jest mi teraz stawiać diagnozę Smutny.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości