Liczba postów: 247
Liczba wątków: 18
Reputacja:
1
Miejscowość: Poznań
Witam wszystkich! Od kilku dni w mojej legendzie zaczęły pojawiać się bardzo głośne stuki a raczej strzały pochodzące z układu napędowego. Mianowicie przy ruszaniu, zmianie biegów i gwałtownym przyspieszaniu (chodzi o zmianę momentu dostarczanego z silnika) słychać bardzo głośne STUK i lekkie szarpnięcie całym autem. Przy jeździe ze stałą prędkością i jeździe 'na palącym się sprzęgle' (3k obr/min i sprzęgło włączone w połowie) objaw nie występuje. Najgorsze, że stało się to zupełnie nagle i wyklucza zupełnie samochód z użytkowania. Niestety nie mam możliwości sprawdzić tego samemu, pozostaje wasza pomoc i mechanicy, także pomocyyyy
Liczba postów: 817
Liczba wątków: 17
Reputacja:
4
Pierwsze do sprawdzenia poduszki silnika i skrzyni.
Reputacja:
1
byłem na szybko u jednego mechanika i podobno nie są naruszone...
Liczba postów: 675
Liczba wątków: 29
Reputacja:
0
Zaciągnij ręczny i próbuj ruszać a druga osoba musi szukać gdzie występują stuki .
PROSTE SĄ DLA SZYBKICH SAMOCHODÓW A ZAKRĘTY DLA SZYBKICH KIEROWCÓW
JA KUDŁATY DURNOWATY REPERUJE STARE GRATY
Reputacja:
1
diagnoza mechanika jest taka: "coś w skrzyni albo mechanizmie różnicowym", poduszki i przeguby ok. czy ktoś z manualowców miał kiedyś z czymś takim do czynienia?
Liczba postów: 74
Liczba wątków: 4
Reputacja:
0
08-03-2011, 19:28
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-03-2011, 19:32 przez Natalia.)
W prelude miałem takie stuki przes sekundę. Potem straciłem napęd a pod autem miałem kałużę oleju ze skrzyni, w której w okolicy mechanizmu różnicowego była dziura wielkości piłki tenisowej.
Ale u mnie defekt skrzyni był następstwem takiej jazdy:
http://www.youtube.com/watch?v=pHBDXivMRHs
(proszę nie komentować)
Upewnij się czy na pewno przeguby wewnętrzne są ok. Jak już mechanizm różnicowy wydaje niepokojące dźwięki to jego dni są policzone i strach oddalać się autem spod domu.
Części do prelude II i III gen. Ubezpieczenia majątkowe.
Reputacja:
1
oczywiście autem nie jeżdżę tylko od mechanika do mechanika na holu. nigdy nie katowałem hondy i raczej nie wydaje mi się żeby coś takiego miało miejsce w przeszłości zważając na stan pozostałych elementów. dziwna sprawa...