Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sprężarka klimatzacji
(02-27-2023, 2:43 )danielofski napisał(a): Sprawdziłem na zimnym silniku przy temperturze 0°
Wiatraki przy włączonej klimatyzacji nie kręcą się.

No to ładnie. Czyli jednak wygląda na to że mają być wyłączone przy niskiej temperaturze. A więc coś jest zrypane. Tak coś czułem porównując do działania klimy w innych wozidłach. No nie uspokoiło mnie to, wręcz przeciwnie, ale przynajmniej mam jakiś punkt odniesienia i wiem że trzeba szukać przyczyny tego stanu rzeczy. Może jakiś czujnik padł.
Widzę że ostatnio to moje KB1 coś grymasi. Ale o innych problemach muszę zapytać w innych wątkach.
Dzięki wielkie za informację.
Odpowiedz
Podepnę się pod temat. Ile gram czynnika wchodzi do układu klimatyzacji oraz ile oleju trzeba tam wlać?

Pozdrawiam
Odpowiedz
Z tego co pamiętam, to 468 gram. Dość mało, aż się serwisant dziwił, ale tak mało. Oleju nie pamiętam ale poniżej 100ml.
Odpowiedz
Ok. Dzięki za info.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Cześć.
Ma ktoś wiedzę ile oleju wchodzi do sprężarki, ponieważ odebrałem pustą po regeneracji i nie mogę znaleźć żadnych danych dotyczących powyższej kwestii. W instrukcji serwisowej jest tylko informacja ule oleju wchodzi do układu ale nie ma nic na temat pojemności sprężarki.
Pozdrawiam
Odpowiedz
Może ktoś z wiedzą napisać ile oleju wchodzi do kompresora klimatyzacji. Z danych katalogowych kompresora wynika że 200 g ale doczytałem, że trzeba jakąś część odlać, tylko ile?
Odpowiedz
# A/C Refrigerant Oil Replacement

Recommended PAG oil: DENSO ND-OIL 8

- P/N 38897-PR7-003: 120 mL (4 fl oz, 4.2 Imp oz)
- P/N 38898-PR7-003: 250 mL (8 1/3 fl oz, 8.8 Imp oz)
- P/N 38899-PR7-A01: 40 mL (1 1/3 fl oz, 1.4 Imp oz)

Add the recommended refrigerant oil in the amount listed if you replace any of the following parts.

- To avoid contamination, do not return the oil to the container once dispensed, and never mix it with other refrigerant oils.
- Immediately after using the oil, reinstall the cap on the container, and seal it to avoid moisture absorption.
- Do not spill the refrigerant oil on the vehicle; it may damage the paint; if it gets on the paint, wash it off immediately.

| Part | Oil Amount |
|------|-----------|
| A/C condenser | 25 mL (5/6 fl oz, 0.9 Imp oz) |
| Evaporator | 45 mL (1 1/2 fl oz, 1.6 Imp oz) |
| Line or hose | 10 mL (1/3 fl oz, 0.4 Imp oz) |
| Receiver/Dryer | 10 mL (1/3 fl oz, 0.4 Imp oz) |
| Leakage repair | 25 mL (5/6 fl oz, 0.9 Imp oz) |

**A/C compressor**
For A/C compressor replacement, subtract the volume of oil drained from the removed A/C compressor from 120 mL (4 fl oz, 4.2 Imp oz), and drain the calculated volume of oil from the new A/C compressor: 120 mL (4 fl oz, 4.2 Imp oz) – Volume of removed A/C compressor = Volume to drain from new A/C compressor.

**NOTE:** Even if no oil is drained from the removed A/C compressor, don't drain more than 50 mL (1 2/3 fl oz, 1.8 Imp oz) from the new A/C compressor.
Odpowiedz

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości